Skip to main content
Developer portal
Switch Language
Anneleen
Anneleen Vancoillie

Business Development Manager

Kris De Wilde
Kris De Wilde

Product Manager Corporate Credit

We mogen gerust zeggen dat meer dan 50% van alle appartementsgebouwen dateert van voor 1970. Ook het gebouw aan de Borsbeeksebrug in Berchem is daar een van. Dit appartementsblok was sterk verouderd en moest dringend gemoderniseerd worden. Toch gebeuren zulke renovaties maar met mondjesmaat. Hoe komt dat eigenlijk? Hier zorgde KBC voor een duurzame oplossing. Met het KBC-Renovatiekrediet voor VME’s dat de bank in samenwerking met CIB Vlaanderen aanbiedt, ligt een oplossing echter voor het grijpen.

 

Kosten voor renovaties

De kosten voor renovaties van grote werkenrenovation lopen al snel op. Om een grondige gevelrenovatie te doen en dakisolatie te plaatsen, is een bijdrage van 10.000 euro en meer per mede-eigenaar geen uitzondering.

De hoge kostprijs zorgt ervoor dat mede-eigenaars dit soort renovatiewerken vaak uitstellen. De wetgever wordt nochtans strenger op vlak van energievereisten. Denk maar aan het Renovatiepact tegen 2050, de Vlaamse Wooncode en de verplichting van een EPC gemene delen tegen eind 2022.

Leveranciers van EPC-rapporten, zoals CIB-partner BTV, geven bij zo’n EPC gemene delen vaak ook een meerjarenonderhoudsplan met de renovatienoden.

Hiermee kan de syndicus direct zien welke werken het dringendst zijn. En dan kan hij of zij de noodzaak ervan en de bijhorende investering bespreken op een algemene vergadering.

Maar in de praktijk zien we dat de meest essentiële investeringen niet eerst worden gedaan omwille van de hoge investeringsbedragen.

Alarmbel

Syndici trekken aan de alarmbel en willen de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) warm maken om voor de grondigere aanpak te gaan.

De opstapeling van verschillende investeringsdossiers zorgt ervoor dat de aanvraagcoördinatie van offertes voor de werken moeilijk en technisch complexer worden in uitvoerbaarheid.

Door meerdere werken te combineren, kun je soms besparen op de lange termijn. Denk maar aan het eenmalig gebruiken van werfinstallaties zoals stellingen.

Mede-eigenaars hebben meer baat bij kwalitatieve structurele oplossingen dan oplapwerkjes op de korte termijn. En dat zeker wanneer de syndicus ervoor kan zorgen dat de betaling gespreid wordt over enkele jaren. Zo weegt de kostprijs minder zwaar door in de beslissingen.

Dit soort investeringen doet de kavel ook in waarde stijgen, door het hoger comfort. Wanneer de eigenaar beslist te verhuren, heeft hij alvast minder kans op minpunten op vlak van de Vlaamse wooncode.
 

Samen uit, samen thuis

Over moderniserings- en aanpassingswerken aan gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw moeten mede-eigenaars samen beslissen. In de praktijk neemt die besluitvorming wel wat tijd in beslag.

Mede-eigenaars zien de voordelen van renoveren niet altijd in. Technisch zijn zulke projecten vaak complex en kostelijk. 

Het gespaarde reservefonds blijkt meestal ontoereikend en individuele eigenaars beschikken soms over onvoldoende middelen.

Bovendien moet elke mede-eigenaar het financieel plaatje rond krijgen, wat in vele gevallen betekent, individueel naar de bank stappen met vaak bijhorende individuele dossierkosten. Drempelverhogend dus, waardoor vaak alleen de hoogstnoodzakelijke renovaties gebeuren.
 

Samenwerking met syndici

KBC biedt sinds 2015 een renovatiekrediet aan voor VME’s. Deze gaat het krediet aan en elke eigenaar beslist zelf om al dan niet in te stappen. De syndicus van het gebouw vertegenwoordigt de VME. Die volgt alle administratie op en checkt de betalingen.

Omdat de financiering wordt aangegaan door de VME, is de drempel voor grotere renovatiewerken minder groot en kunnen die in 1 keer gebeuren. Het risico op wanbetaling wordt afgedekt door een kredietverzekering.

Wie interesse heeft, kan een gemeenschappelijke renovatiekredietaanvraag doen via kbc.be.

Zo werd bijvoorbeeld de renovatie van het appartementsgebouw van Greenpark in Berchem gefinancierd met een KBC-Renovatiekrediet voor VME’s. Het professionele syndicuskantoor Solvio beheert het dossier. Renotec voerde de werken uit. Sinds de zomer van 2020 kunnen syndici aangesloten bij de beroepsfederatie CIB Vlaanderen ook via hun tools bij KBC de aanvraag inleiden.

 

meer weten

Meer weten over onze integratiemogelijkheden?

Op de KBC Developer Portal vind je een overzicht van de verschillende bedrijfsoplossingen en technische integraties.

Ontdek meer

Over ons

KBC Open Bankverzekeren stimuleert innovatie
om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Contacteer ons

Oplossingsgerichte vragen / Technische vragen : Contact