Skip to main content
Developer portal
Switch Language
Clo Willaerts
Clo Willaerts

Program Manager in Postgraduate Digital Business at Karel de Grote University College, Antwerp

In deze video uit de reeks ‘Business Boost’ vertelt Clo meer over de stijging van het aantal cyberaanvallen sinds het uitbreken van de pandemie.

 

 

 

Wat is een cyberaanval?

Een cyberaanval is een opzettelijke poging om kwetsbare systemen, apparaten of netwerken te misbruiken, te stelen of onbevoegde toegang te verkrijgen. De belangrijkste redenen zijn financieel gewin en kostbare informatie ontfutselen. Sinds het uitbreken van de pandemie komen cyberaanvallen veel vaker voor, maar ze zijn zo oud als het internet zelf.

Soorten cyberaanvallen

Bij social engineering-aanvallen maken oplichters gebruik van de goedgelovigheid van mensen.
De bekendste vorm van social engineering is phishing. Meestal start phishing met een e-mail waarin de afzender doet alsof hij je bank is. Hij probeert zo om je login en wachtwoord te weten te komen. Er bestaat ook zoiets als spear pfishing. In dat geval lijkt de e-mail persoonlijk aan jou gericht te zijn. Bij vishing (voice phishing) gaat het om cyberaanvallers die telefoongesprekken voeren of spraakberichten achterlaten om je te misleiden en gevoelige informatie te onthullen.

Daarom waarschuwen banken om het e-mailadres van de afzender en het webadres bovenaan in de e-mail altijd goed na te kijken: is het wel de url van de bank, en is de verbinding beveiligd?

Malwareaanvallen zijn de meest populaire aanvallen. Cybercriminelen maken malware, schadelijke software om in te breken in gevoelige apparaten, gegevens of in het netwerk van het slachtoffer, vaak een bedrijf. Het doel van deze aanvallen is om de hand te kunnen leggen op persoonlijke informatie en om data te stelen. Een specifieke vorm is ransomware. Cybercriminelen ontwikkelen kwaadaardige software waarmee ze de toegang tot je bestanden blokkeren. Ze eisen losgeld, ransom, om je besmette bestanden terug beschikbaar te maken. Het is heel moeilijk te achterhalen wie er achter de aanval zit.

Bij aanvallen op webapplicaties maken criminelen misbruik van kwetsbaarheden in toepassingen om toegang te krijgen tot databases die gevoelige informatie bevatten. Daarom is het zo belangrijk dat je een veilige verbinding hebt met je webpagina’s.
 

Hoe beveilig je je zaak tegen cyberaanvallen?

Natuurlijk wil je alles van je onderneming wat waarde heeft zo goed mogelijk beschermen. En dat voor zowel je website, als voor je e-commercetransacties en je bankrekening. KBC beschouwt veiligheid als een absolute prioriteit voor zijn particuliere en ondernemende klanten. Dankzij geavanceerde beveiligingssystemen kun je rekenen op een veilige uitwisseling van betalingsinformatie.

 

meer weten

Meer weten over onze integratiemogelijkheden?

Op de KBC Developer Portal vind je een overzicht van de verschillende bedrijfsoplossingen en technische integraties.

Ontdek meer

 

Over ons

KBC Open Bankverzekeren stimuleert innovatie
om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Contacteer ons

Oplossingsgerichte vragen / Technische vragen : Contact