Skip to main content
Developer portal
Switch Language
Clo Willaerts
Clo Willaerts

Program Manager in Postgraduate Digital Business at Karel de Grote University College, Antwerp

Wie mij een beetje kent weet het al: met QR-codes kun je mij flink op stang jagen. Dat komt omdat ik tot voor kort vooral toepassingen zag die ronduit idioot waren. Gelukkig zijn er ook enkele goede voorbeelden te bespeuren.

 

Online payment: hoe het niet moet

  1. QR-codes die verwerkt zijn in een e-mail of in een webpagina, om dan door te verwijzen naar… een webpagina. Je bent dus al in een omgeving waar je kunt klikken op een URL. Maar nee: je wil ze eerst een spannende omweg laten maken, compleet met inscannen, langs een QR-code. Aaargh.
     
  2. QR-codes die doorverwijzen naar een webpagina die niet geoptimaliseerd is voor mobiel. Want QR-codes worden tegenwoordig altijd ingescand vanop… een smartphone.
     
  3. QR-codes die zijn aangebracht op een oppervlak dat te ver is om het goed te kunnen inscannen. Zoals een projectiescherm, de verrimpelde t-shirt van iemand die op een podium staat, of erger nog: een voertuig dat aan hoge snelheid voorbijrijdt.

    Met “Ik was aan het proberen de QR-code aan het in te scannen die op een voorbijrijdende vrachtwagen stond” op het een aanrijdingsformulier maak je bij de verzekeringsmaatschappij een slechte beurt.

QR-codes gebruiken in je zaak doe je zo 

 

QR-codes in het coronatijdperk

Sinds de pandemie uitbrak, zie ik meer en meer nuttige QR-codes opduiken in het straatbeeld. En ik merk ook dat er meer mensen zijn die ze daadwerkelijk inscannen. Een paar voorbeelden:

Contactloos betalen

Bijvoorbeeld door de code af te printen op een factuur. Zelf iemand jou laten betalen via Payconiq of de app van je bank is nog zo’n mooie toepassing.

Contactloos inchecken op een event

Een simpel maar efficiënt voorbeeld daarvan zie je bij Eventbrite: je toegangskaart bevat een QR-code. Of bij vliegmaatschappijen, waar je boarding pass (met QR code prominent aanwezig) zelfs in je iPhone wallet kunt zitten.

Contactloos een formulier invullen

Eén van de maatregelen naar aanleiding van COVID-19 is de registratieplicht voor horeca. Met een QR-code op de tafels die doorverwijst naar ikzithier.be maak je in elk geval als uitbater een meer professionele indruk dan met een papieren invulformulier waar iedereen de privé-gegevens ziet staan van de rest van het café.

KBC integreert QR-codes op een slimme manier

QR-codes zijn niet alleen mainstream geworden, ze worden nu ook gebruikt waar ze echt voor dienen. Bij KBC zijn ze zelfs een normaal onderdeel in een aantal van hun online integraties voor ondernemers. Ik pik er 2 voorbeelden uit:

KBC Bicycle Insurance

Je klant heeft net de e-bike van zijn dromen bij jou gekocht en wilt zich daar nu graag voor laten verzekeren. Dat kan snel gaan, ook al ben je een fietshandelaar en geen verzekeringsagent. De technische integratie met KBC Bicycle Insurance ('note: KBC Bicycle Insurance wordt momenteel niet meer actief aangeboden via 3e partijen') kun je activeren met een speciale QR-code die bij jouw topmodellen staat.

KBC-Renovatielening

Je klant is helemaal klaar om de renovatie van zijn woning door jou te laten uitvoeren, maar wilt de betaling liever spreiden. Blijf in de flow van je verkoop door een flyer mee te geven met daarop de QR-code naar de KBC-Renovatielening (info alleen beschikbaar in het Engels). De flyer kunnen ze meenemen naar huis, en daarmee is het papierwerk voor jou afgehandeld voor wat de lening betreft.

 

meer weten

Meer weten over onze integratiemogelijkheden?

Op de KBC Developer Portal vind je een overzicht van de verschillende bedrijfsoplossingen en technische integraties.

Ontdek meer

Over ons

KBC Open Bankverzekeren stimuleert innovatie
om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Contacteer ons

Oplossingsgerichte vragen / Technische vragen : Contact