Skip to main content
Developer portal
Switch Language
Katrien
Katrien Van Gijsel

Business Innovation Manager KBC

Belgische bedrijven worden almaar digitaler. De belangrijkste redenen voor de digitale transformatie? Sneller inspelen op de behoeften van de klant én de klok rond bereikbaar zijn.

Digitale toepassingen zijn daarvoor uitzonderlijk geschikt. Zo kunnen bedrijfsleiders de efficiëntie van hun bedrijf verhogen en nog beter focussen op de rendabiliteit.

 

 

psd2

PSD2 en facturatie: een mismatch?

Bij veel bedrijven is vooral het opvolgen van betalingen top of mind. Dat zogenoemde reconciliatieproces vraagt vaak veel manuele handelingen. Vooral omdat de rekeninginformatie niet opgevraagd kan worden zonder eerst in te loggen in een banktoepassing.

Net daarom komt de PSD2-richtlijn (Payments Service Directive 2) goed van pas. Die richtlijn zegt dat banken verplicht worden om de betaalrekeningen (meestal zichtrekeningen) van klanten die online toegankelijk zijn en de informatie op die rekeningen, open te stellen voor erkende derde partijen. Bedrijven (niet alleen banken) kunnen op die manier betalingen voor klanten regelen, het saldo op hun rekening checken en rekeninginformatie ophalen.

Nog geen toegang tot rekeninginformatie via PSD2

Een oplossing dus om als bedrijf zelf je rekeninginformatie op te vragen via API? Toch niet. Momenteel geven PSD2 gebaseerde oplossingen voor bedrijven in de markt enkel erkende derde partijen toegang tot rekeninginformatie. Om gebruik te kunnen maken van PSD2-diensten moet je immers over de juiste licentie beschikken van de Nationale Bank. KBC mag de PSD2-diensten dus enkel ter beschikking stellen aan partijen die dit hebben.

Maar net zoals je als particulier nu rekeningen kunt toevoegen van andere banken in je mobiele app, is dat ook mogelijk voor ondernemingen. Zo kan een boekhouderspakket bijvoorbeeld de nodige licenties aanvragen en de PSD2 AI (account information) API die KBC aanbiedt, integreren.

PSD2 is dus nog geen oplossing voor bedrijven die hun facturatie willen automatiseren. Natuurlijk heeft KBC daarvoor wel andere oplossingen zoals Codabox of Billit, afhankelijk van wat je nodig hebt. Wil je daar meer over weten, contacteer dan je KBC kantoor.

 

meer weten

Meer weten over onze integratiemogelijkheden?

Op de KBC Developer Portal vind je een overzicht van de verschillende bedrijfsoplossingen en technische integraties.

Ontdek meer

 

 

 

Over ons

KBC Open Bankverzekeren stimuleert innovatie
om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Contacteer ons

Oplossingsgerichte vragen / Technische vragen : Contact