Skip to main content
Developer portal
Switch Language
Katrien
Katrien Van Gijsel

Business Innovation Manager KBC

Hou rekening met de strengere milieueisen

De Vlaamse regering heeft strengere energievoorwaarden ingevoerd voor huurwoningen. Vanaf 1 januari 2020 moeten ze voldoen aan twee energie-eisen voor isolatie.

 

Als verhuurder word je verondersteld ze na te leven. Is dat niet zo, dan moet je investeren. Belangrijk om te weten: de regels gelden ook als je het pand verhuurt via je bedrijf.

te huur

Aan deze voorwaarden moet het pand voldoen

  • Dakisolatie: alle daken moeten geïsoleerd zijn met een isolatielaag van 3 tot 4 centimeter, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. De isolatielaag moet een R-waarde hebben van minstens 0,75 m²K/W (Kelvin per Watt). Voor wie een onverwarmde en onbewoonde zolder heeft, volstaat zoldervloerisolatie. Ook plafondisolatie over het volledige plafond, met dezelfde R-waarde, komt in aanmerking. 
  • Dubbel glas: alle ramen van leefruimtes moeten minstens dubbel glas hebben. Voor een hal of een gang geldt die eis dus niet.

 

Wat als het pand niet aan de energie-eisen voldoet?

De kans bestaat dat een wooninspecteur langskomt die controleert of het pand voldoet aan de Vlaamse normen. Voldoet het pand niet, krijgt het strafpunten. Opgelet, vanaf 15 strafpunten loop je het risico dat je pand ongeschikt verklaard wordt en je het niet meer kan verhuren. Zorg er dus op tijd voor dat je de nodige werken hebt uitgevoerd.

Nog een aandachtspunt: sinds dit jaar moeten alle huurwoningen en -panden uitgerust zijn met rookmelders, minstens één per verdieping op de evacuatieweg naar de buitendeur. Zorg zeker dat ze er hangen, rookmelders redden levens.

Slim BENOveren met de Energiescan van KBC!

Weet je niet zeker of je huurpand wel voldoet aan alle normen? Of heb je interesse om je pand energiezuinig te renoveren – BENOveren dus? We begeleiden je van begin tot eind met advies op maat. KBC helpt je ook graag op weg met een Energiescan van het pand.

te huur2 Tegen 2050 wil de Vlaamse overheid elke woning bijna even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning.

Wil je graag meer weten over BENOveren?

Lees er alles over

 

 

 

Over ons

KBC Open Bankverzekeren stimuleert innovatie
om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Contacteer ons

Oplossingsgerichte vragen / Technische vragen : Contact