Skip to main content
Developer portal
Switch Language

Snelle en eenvoudige bevestiging van beschikbare middelen 

De service Confirmation of Funds maakt deel uit van open banking en PSD2. PSD2 is de herziene Europese betaalrichtlijn. Volgens die richtlijn moeten banken het saldo van bepaalde rekeningen kunnen bevestigen aan gereglementeerde emittenten van betaalkaarten. PSD2 stelt ook duidelijke regels vast voor die emittenten om de veiligheid van de rekeninghouders te garanderen. 

In bepaalde gevallen - bijvoorbeeld voordat een betaling wordt geïnitieerd - kan het zijn dat derde partijen de beschikbare middelen van een rekeninghouder bij KBC willen controleren. De derde partij kan met andere woorden aan KBC vragen of er voldoende geld op een rekening staat voor een bepaalde aankoop. KBC zal dan gewoon antwoorden met ja of nee.  

De eindgebruikers moeten hun uitdrukkelijke toestemming geven voor deze dienst. Eerst laat de erkende derde partij de rekeninghouder een toestemmingsproces doorlopen in de KBC-omgeving. Het doel daarvan is om eerst de toestemming van de rekeninghouder te krijgen. Daarna kunnen de beschikbare middelen worden bevestigd. De derde partij kan de Confirmation of Funds API gebruiken om de relevante gegevens in zijn applicatie in te voeren. Daardoor zal de klantbeleving verbeteren. 

Wie kan Confirmation of Funds gebruiken? 

De gebruikers van de Confirmation of Funds API zijn ontwikkelaars van: 

 • Gereguleerde, erkende derde partijen
 • Financiële instellingen 

 

Hoe werkt deze oplossing? 

De eerste stap is het registratieproces van de derde partij bij KBC. Dat geeft dan toegang tot de Confirmation of Funds API.  

 

 1. De gebruiker wordt naar de KBC-omgeving geleid. Daar kan hij de derde partij machtiging geven om de Confirmation of Funds-service te gebruiken. Het is belangrijk erop te wijzen dat die toestemming blijft gelden.
 2. De derde partij kan KBC dan vragen naar een bepaald bedrag. 
 3. KBC antwoordt vervolgens met ja of nee.

  Details van de integratie

  Gratis 

  Het gebruik van deze API is gratis. Neem contact op voor meer informatie. 

  Contacteer ons

  Voorwaarden voor KBC-partnership 

  Denk eraan dat ontwikkelaars een erkenning als derde partij moeten krijgen van de Nationale Bank van België. Ze moeten ook een geldig eIDAS-certificaat hebben in het kader van PSD2, of aantonen dat ze er een hebben aangevraagd. 

  Voordat hij de Confirmation of Funds API kan gebruiken, moet de ontwikkelaar de Consent API gebruiken om in de KBC-omgeving de toestemming van de eindklant te krijgen. 

  Over ons

  KBC Open Bankverzekeren stimuleert innovatie
  om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

  Contacteer ons

  Oplossingsgerichte vragen / Technische vragen : Contact